(m.u.v. de Persoonskaart, vindt u alle gegevens in de Rijks-, Gemeente- of streekarchieven)
Persoonskaart vanaf 1938 tot heden. Ca. 2 jaar na het overlijden gaat de persoonskaart van de persoon naar het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). Op deze kaart staan o.a. geboorte, huwelijk, overlijden en ouders van de persoon geregistreerd. U kunt hiervan een uittreksel verkrijgen. Wijze van bestellen met behulp van een informatieformulier, te bevragen bij het Centraal Bureau voor Genealogie, Postbus 11755, 2502 AT Den Haag, www.cbg.nl.
Gezinskaart Tussen 1920 en 1938 kennen we in Nederland de gezinskaart.
Bevolkingsregister tussen 1850 en 1920. Een overzicht van personen op adres, soms in de oorspronkelijke dikke boeken, vaak al overgezet op microfiches. U kijkt op naam, eerst op het overzicht van de betr. periode (klapper), daarna bij de verwijsnummers. U vindt dan het hele gezin op het moment van registratie. De jaartallen die vermeld worden, moet u nog wel vergelijken met de juiste akte.
Burgerlijke stand (B.S) vanaf 1811 tot ca. 1910. U gaat nu de echte akten zoeken. Als u het jaartal nog niet weet, kunt u eerst de 10-jaren en daarna de 1-jarentafel van een bepaalde periode nakijken. Noteer alles van de akten, of laat ze fotokopiëren. Ook de aktenummers zijn belangrijk.
Huwelijksbijlagen Met het aktenummer van de huwelijksakte uit de B.S. kunt u de bijlagen terugvinden of aanvragen in de Rijksarchieven van de provincie. De bijlagen bevatten geboorteakte van bruid en bruidegom, eventueel overlijdensakte van ouders, Nationale Militie (keuring militaire dienst). De bijlagen kunnen veel informatie geven.
Volkstellingen 1829, 1839, 1899 en 1947. Van deze laatste telling zijn de namen en woonplaatsen verwerkt in het Repertorium Nederlandse Familienamen. Deze boeken laten zien waar de naam veel voorkomt.
Naslagwerken
Wellicht zijn er al eerder mensen bezig geweest met uw familie:
Raadpleeg het Genealogisch Repertorium van Beresteyn (5 delen)
Het register van het blad Gens Nostra van de NGV
Het Centraal Naamregister in het Verenigings Centrum (VC) van de NGV in Weesp (alleen voor leden)
De kaartenbakken in het Centraal Bureau voor Genealogie
De kaartenbakken of overzichten in het archief waar u uw familie zoekt
Contact met een historische vereniging
Kwartierstatenboeken van families uit de streek waar u zoekt
Contactdienst van de NGV, met gegevens die beschikbaar gesteld worden door leden en niet leden.
Verzamelingen in het Verenigings Centrum (VC) in Weesp en in het CBG in Den Haag.
krantenknipsels, bv. rouwadvertenties, geboorteadvertenties
Bidprentjes, handschriften, familiedossiers.
Bronnen om nog wat meer over uw familie te weten te komen
Deze bronnen geven inzicht in de woonomgeving, de familieverhoudingen, de financiële situatie of het gedrag van familieleden.
Notariële en rechterlijke archieven, bijv. huwelijkse voorwaarden, koop en verkoop van land, testamenten, boedelinventarissen en boedelscheidingsverklaringen
Kadastrale archieven, voor de heffing van grondbelasting, bijv. gegevens over hypotheken
Aardrijkskundige boeken, bv. Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa
Oude kaarten, ieder archief heeft hier een afdeling voor (atlas)
Oude foto's
Register van Naamsaanneming, lijst van personen die tussen 1811 en 1825 nog geen achternaam hadden, en die er toen een aannamen
Memories van successie, van 1818 tot 1900, betreffende de successiebelasting
Weeshuizen, meestal bij een kerk. Kerkboeken, notulen van de kerkeraadsvergaderingen (Gemeentelijk- of Kerkarchief)
Verenigingen, Gemeente- of Rijksinstellingen, Vakbonden, enz. Van veel instellingen zijn aparte archieven bewaard gebleven.
Bovenstaande voorbeelden geven een korte samenvatting van een aantal mogelijk- heden om verder te zoeken. De stukken van deze archieven moet u meestal aanvragen d.m.v een invulbriefje. De nummers van de stukken vindt u in de Inventaris (in iedere studiezaal is een bundel, een map of een kaartsysteem of computer waarin alle archiefstukken van het betreffende archief beschreven staan).
Familieonderzoek vóór 1811
Hierbij is het belangrijk dat u weet bij welke kerk uw familie hoorde. In de betreffende Doop- , Trouw- en Begraafboeken van de kerk (de zgn. DTB) en lidmatenregisters kunt u uw gegevens verder terugvinden. Deze DTB gegevens zijn bij Gemeente of Rijksarchief in te zien. U bent nu al een flink eind op de goede weg, we kunnen u nu geen beginner meer noemen. Bij verder onderzoek raadpleegt u nu de bekende naslagwerken.
Wat is Wat ?
GENEALOGIE (of stamboom) Alle dragers van eenzelfde achternaam die van één stamvader afstammen, in de mannelijke lijn.
PARENTEEL Uitgaande van een ouderpaar worden alle nakomelingen gezocht. Deze vorm wordt veel gebruikt door notarissen.
KWARTIERSTAAT Beginnend bij één persoon (de proband) zoekt men alle voorouderparen van die persoon, zowel in de mannelijke als in de vrouwelijke lijn. De personen worden genummerd; de proband nr 1, zijn/haar vader nr.2, de moeder nr. 3, grootvader van vaderskant nr. 4, grootmoeder nr.5, grootouders van moeders kant nr. 6 en 7, overgrootouders nrs. 8 t/m 15, enzovoort. Ter controle: Met uitzondering van de proband hebben mannen een even en vrouwen een oneven nummer.
STAMREEKS De directe naamreeks van vader op zoon (géén zijtakken).
AFSTAMMINGSREEKS De naamreeks van iedere andere voorouder uit de kwartierstaat.
GENEAGRAM Een grafische notatie om verwantschap aan te tonen, bijv. bij vorstenhuizen. Deze vorm wordt veel gebruikt door artsen.
Bewaren van gegevens
zet alles op papier !!!
gebruik een computerprogramma voor genealogie
Volop keus!!!
Adviezen van gebruikers zijn vaak heel erg gekleurd. Er bestaat geen beter programma dan wat zij gebruiken.... (en werken hun programma's - zonder problemen en zonder extra hulpgrepen - goed onder Windows of een ander besturingssysteem wat u heeft?)
Genealogen wisselen wel gegevens met elkaar uit. Dat is alleen mogelijk als beide een programma hebben dat gegevens in "gedcom" kan importeren/exporteren. Let daar beslist op als u een programma gaat gebruiken. Bij oudere genealogieprogramma's is "gedcom" niet altijd aanwezig of werkt niet zonder fouten.
Je kan door de mogelijkheid van "gedcom" met een gratis programma beginnen; bijv. ALDFAER (goed programma voor een beginner!)
Later kan je dan naar een uitgebreider programma over stappen. Soms zijn er ook probeerversies, maak er gebruik van. Begin dan eens met: GensDataPro van de NGV afdeling computer genealogie. Een heel mooi en doelmatig programma. Helemaal gemaakt voor gebruik onder Windows! Op de website van de NGV staan heel veel computerprogramma's vermeld. Kijk daar ook eens.
Zet ook de punten op een rij die voor jou belangrijk zijn, zoals wat kost het, wat ik er mee doen enz. Ga eens naar een genealogische bijeenkomst waar een of meer programma's worden gedemonstreerd. Kijk eens op het internet om resultaten te zien van een programma enz.
maak ook eens een uitdraai op papier.
Internet
Internet is heel waardevol voor genealogie, met bronnen die online toegankelijk zijn en stambomen die door anderen gepubliceerd zijn !
Tegenwoordig wordt nogal eens gedacht: "Een paar uur achter de computer, wat zoeken, knippen en plakken en m'n stamboom is af." Vergeet het maar, je moet zelf aan het werk. Internetgegevens kan je gebruiken als een tip of startpunt voor je eigen onderzoek. Je kan enorm veel vinden via het internet en er komt elke dag nog heel veel bij.
Maar ook dat is mensen werk en bevat fouten. Dus: controleren! Ook officiële websites kunnen iets fout hebben. Controleren! De LDS (Mormonen) hebben een deel van hun gegevens op het internet staan. Ook daar worden regelmatig fouten in gevonden. Controleren !
Het klakkeloos kopiëren van genealogische (internet)gegevens kan funest zijn voor je onderzoek!
Maakt het genealogieprogramma dat je gebruikt ook internetpagina's? Hoe zien die er uit? Wil je dat ook zo? enz.
Maak regelmatig een kopie van je gegevens.
Tenslotte....
.....het is heel onfatsoenlijk om zo maar gegevens die je van een andere genealoog hebt overgenomen op het internet te zetten of op ander wijze te publiceren. Daar vraag je toestemming voor en als je die hebt gekregen vermeld je netjes de bron op jouw homepage of in je publicatie.
De tekst van deze pagina is grotendeels overgenomen van de website van de Nederlandse Genealogische Vereniging .
Het is mogelijk dat enkele gegevens zijn gewijzigd.
Kijk ook naar Woonplekken